Nieuws

Twijfels over rol ‘analfabeet’ bij grootste methlab ooit

Het grootste crystal meth-lab van Nederland werd in juli 2021 ontdekt in Nederweert. – © Politie

Er zijn twijfels ontstaan over de betrokkenheid van Hans R. (51) bij het grootste crystal meth-lab dat ooit in Nederland is ontdekt. Justitie heeft besloten de Weerter verdachte vrij te laten.

Dat bevestigt een justitiewoordvoerster tegenover L1. Hans blijft wel verdachte.

Historische vangst

Het lab aan de Hoogbosweg in Nederweert is op 30 juli 2021 ontdekt en het kostte een speciaal team van de politie dagen om het af te breken. In een persverklaring liet de politie weten dat het om een historische vangst ging; nog nooit zag men in Nederland een cyrstal meth-lab van deze omvang. Er werd alleen al 260 kilo eindproduct aangetroffen.

Verkeerde persoon

Hoofdverdachten zijn realityster Gianni van der B. (29) en Damien B. (31). Naast hen zijn ook Maikel L. (28), Frits R. (35) en diens familielid Hans aangehouden. In Weert, waar alle verdachten vandaan komen, werd al snel gefluisterd dat Hans onterecht was gearresteerd. Er is zelfs gewezen op een andere persoon. Opsporingsbronnen bevestigen dat er minstens één andere persoon in beeld is.
Toch zat Hans van 8 maart tot en met 14 april in voorlopige hechtenis. Justitie ziet ook nog altijd aanwijzingen voor zijn betrokkenheid, maar concreet bewijs ontbreekt.
 

Stiekem meelezen

Alle verdachten zijn in beeld gekomen via berichtendienst ANOM. Ze communiceerden met elkaar via die dienst, niet wetende dat ANOM door de politie was ontwikkeld en dat al hun berichten meegelezen werden. Opsporingsdiensten konden bovendien zien vanaf welke locatie de berichten werden verstuurd. Justitie dacht daarmee een harde zaak tegen Hans te hebben.
 

Lezen en schrijven

Advocaten Marcel Heuvelmans en Lotna Kleczewski pleitten al eerder voor Hans’ vrijheid. Volgens het advocatenduo is hun cliënt analfabeet en kon hij ANOM simpelweg niet gebruiken. “Hij kan niet lezen en schrijven. Als hij een bericht wilde schrijven, liet hij zijn vrouw dat doen”, legt Heuvelmans uit. “Dat hebben meerdere getuigen ook verklaard.”
Toch straalde er een ANOM-telefoon aan op de woning van Hans. “Maar als daar een marge van een paar meter in zit, kan het bijvoorbeeld ook de buurman zijn geweest”, zegt advocate Kleczewski. De advocaten worden gesterkt in hun overtuiging door de vrijlating van hun cliënt. “Ik kan niet anders dan concluderen dat er minstens twijfels zijn over zijn betrokkenheid”, zegt Kleczewski.
 

Geen voorwaarden

Het voorarrest van Hans is opgeheven. Dat betekent dat hij zich niet aan voorwaarden hoeft te houden. Donderdag werd die beslissing geformaliseerd door een rechter. “Voor hem voelt de vrijlating dubbel”, weet Heuvelmans. “Hij heeft een maand voor niets gezeten. Dat heeft enorme impact gehad. Hij schrikt nog altijd wakker, denkend dat hij in een cel zit. Cliënt heeft rust nodig.”

BRON: 1LIMBURG, DOOR BAS DINGEMANSE

De verdachte wordt bijgestaan door Marcel Heuvelmans en Lotna Kleczewski.