Nieuws

OM eist zes jaar tegen man die Venlonaar in gezicht trapte

© Google Streetview

BRON: L1, DOOR: CHANTALLE DONÉ

Als het aan justitie ligt, gaat Robert L. (36) zes jaar de cel in vanwege een mishandeling in de binnenstad van Venlo vorig jaar. Het slachtoffer liep ernstige botbreuken in zijn gezicht op.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van poging tot doodslag. “Het slachtoffer heeft een engel op zijn schouder gehad. Hij had dood kunnen zijn”, zegt de officier van justitie woensdag in de rechtbank van Roermond.

Bewusteloos

Het is zondag 22 oktober 2023, rond 7:20 uur, wanneer camerabeelden registreren dat een 59-jarige man over de Nieuwstraat in Venlo loopt. Na een stapavondje met vrienden is de man op zoek naar een taxi. De Venlonaar besluit op de weg te gaan zitten. Op datzelfde moment wandelt Robert L. uit Hongarije door de binnenstad en ziet de man zitten. De Hongaar loopt naar hem toe, zegt iets en trapt hem uit het niets in zijn gezicht. Het slachtoffer valt om en blijft minutenlang bewusteloos op de grond liggen. Robert L. loopt weg, kijkt een paar keer om en laat de man in hulpeloze toestand achter.

Vechtsporter

De man wordt in zijn eigen bloed wakker, belt zijn vrouw op en moet naar het ziekenhuis toe. Een arts noemt zijn gezicht een ’trampoline’ vanwege de vele botbreuken onder zijn gezichtshuid. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat hij onder meer zijn oogkassen, neus, en kaak heeft gebroken. Opvallend detail: Robert L. beoefent Braziliaans jiujitsu. De krijgskunst richt zicht op grappling, een gevecht vindt voornamelijk op de grond plaats. “Hij is een geoefend vechtsporter en is bekend met de impact als je iemand in het gezicht trapt”, aldus de openbare aanklaagster.

Spijt betuigen

De rechtbank vraagt zich af waarom L. überhaupt iemand in het gezicht schopt. De verdachte zegt spijt te hebben en liep door de stad om zijn hoofd leeg te maken. “Ik heb een foute beslissing genomen, maar ik maakte mij zorgen om mijn dochter die in de Verenigde Staten was. Ik zat in een negatieve spiraal”, verklaart de Hongaar.

‘Laffe daad’

Het slachtoffer maakt gebruik van zijn spreekrecht en laat de rechters, de officier van justitie en de verdachte weten wat deze gebeurtenis met hem gedaan heeft. Door het medisch traject is de Venlonaar lichamelijk en geestelijk uitgeput. “Ik vind het een zeer laffe daad. Ik probeer mij staande te houden en ik mag van geluk spreken dat ik deze aanslag heb overleefd.”

Te hoog

Advocate Cat Haanappel vindt de straf veel te hoog en pleit voor een straf die gelijk staat aan het voorarrest van haar cliënt, inclusief een voorwaardelijk deel. “Was hier sprake van een jiujitsu-trap? Ik zie daar in het dossier niks over terug. Ook is er geen expert benaderd. De kans op overlijden is niet aannemelijk geweest.”
De uitspraak is over twee weken.

De verdachte wordt bijgestaan door Cat Haanappel.