Nieuws

Lange celstraffen voor moord op imker Henk Hoeben uit Weert

Politieonderzoek in Weert. © Weertdegekste

BRON: L1, DOOR: FRANK MOONEN

Voor de moord op imker Henk Hoeben (59) uit Weert, zijn een Poolse man en vrouw veroordeeld tot lange celstraffen.Iwona R. en Wojtek C. kregen beiden 19 jaar cel. De celstraf is lager dan de eis. Justitie had 22 jaar cel geëist.

Beroving

De rechtbank acht het bewezen dat de bijenman begin juli 2022 om het leven is gebracht om een beroving door het duo te verhullen. Na de diefstal staken ze de woning van Hoeben aan de Vlasvenweg in brand om sporen te wissen. Daarbij kwam ook Falco, de hond van Henk, om het leven. “Het slachtoffer is in zijn eigen huis overvallen door twee personen, waarvan een Henk al jaren kende. Ze heeft misbruik van zijn vertrouwen gemaakt”, aldus de rechtbank.

Chloroform

Hoeben wordt op 10 juli vermoord gevonden in zijn woning. Familie en vrienden hebben al dagen geen contact meer met hem. De politie vindt in de slaapkamer het lichaam van de groenteteler. Zijn benen zijn vastgebonden met een hondenriem en om zijn hals hangen twee telefoonkabels. Aan het lichaam zien de hulpdiensten roet- en brandschade. Het toxicologisch onderzoek wijst op chloroform in het hersen- en longweefsel van de imker. Het inademen van de damp kan bewusteloosheid veroorzaken. Nader onderzoek wijst uit dat het slachtoffer is bedwelmd met chloroform, waarna hij door wurging om het leven is gekomen. Ook is hij mishandeld. “Omdat beide verdachten in de woning aanwezig waren, zijn beiden ook schuldig,” zei de rechtbank.

Relatie

Beide verdachten zijn op het terrein van Hoeben door camerabeelden vastgelegd. De vrouwelijke verdachte was al sinds 2009 werkzaam voor Henk. Ook woonde ze op het terrein, in een caravan. Uit politieonderzoek blijkt dat Hoeben 15.000 euro heeft overgemaakt naar de Poolse vrouw. Ze heeft hem wijsgemaakt dat ze duizenden euro’s moest betalen vanwege een rechtszaak. Hoeben krijgt de indruk dat ze hem wil oplichten, maar helpt haar toch. Waarom eigenlijk? Er zou sprake zijn geweest van een ‘relatie’ tussen Iwona en de imker, laten chatberichten tussen hen zien.

Gestolen spullen

Bij de diefstal worden sleutels, een accuzaag, een laptop en een usb-stick buit gemaakt. Tijdens de rechtszaak wezen beide verdachten naar elkaar. Justitie denkt dat ze samen het plan hebben gemaakt om Henk te beroven en te vermoorden. De rechtbank gaat daarin mee. “Ze zijn samen naar de woning gegaan en ook vertrokken. Er was sprake van een nauwe samenwerking.”

De mannelijke verdachte werd bijgestaan door Lotna Kleczewski.