Nieuws

Eisen tot 7 jaar tegen verdachten in vergisontvoeringzaak Cruquius

 © ANP

BRON: DE NOS

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot zeven jaar tegen acht van de tien verdachten van de vergisontvoering in het Noord-Hollandse dorp Cruquius. Justitie zegt op basis van dna-onderzoek, videobeelden, telefoonverkeer en getuigenverklaringen een sterke zaak te hebben tegen de mannen.

Op 5 augustus 2021 werd een 56-jarige man uit Hoofddorp klemgereden en met geweld ontvoerd in Cruquius. Al snel bleek dat de daders iemand anders hadden willen ontvoeren. Na een kleine week werd het slachtoffer van de vergisontvoering gewond aangetroffen in een woonwijk in Delft. Zijn ontvoerders hadden hem uit een auto gezet en hij belde bij meerdere woningen aan om hulp te vragen.

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de ontvoerders tijdens de actie al twijfels of ze de juiste man te pakken hadden, maar gingen ze toch door. “Het enige passende antwoord vanuit de maatschappij op dit soort gedrag is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officieren van justitie.

Haven Antwerpen

Vermoedelijk had de ontvoering te maken met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne uit Ecuador in de haven van Antwerpen, een week eerder.

Enkele dagen na de vergisontvoering meldde een man zich bij de politie. Er zijn volgens de politie sterke aanwijzingen dat hij het echte doelwit was. Criminelen plaatsten later explosieven bij zijn huis en het huis van zijn vriendin. Ook doorboorde een auto een van de bedrijfspanden van de man.

Op het slachtoffer van de vergisontvoering en zijn familieleden heeft de ontvoering veel impact gehad, stelde een van de officieren van justitie in de rechtszaal. Ze sprak van een koelbloedig gepland misdrijf, waardoor het slachtoffer dagenlang doodsangsten heeft uitgestaan. “Verdachten hebben op kille wijze uit pure hebzucht gehandeld.”

De rechtszaak gaat maandag verder. Op 20 oktober is de uitspraak.

 
Een verdachte wordt bijgestaan door Lotna Kleczewski.