Nieuws

‘Rasta-overvaller’ vrijgesproken van 2 overvallen, maar toch 16 jaar cel

 © ANP

De 'rasta-overvaller' die eind 2018 en begin 2019 een reeks gewapende overvallen pleegde in de regio Eindhoven is in hoger beroep vrijgesproken van twee gewapende overvallen. Zes andere overvallen zijn wel bewezen. Het hof vindt deze zaken ernstig genoeg om de 16 jaar celstraf die de rechtbank had opgelegd, te handhaven.

De 52-jarige Eindhovenaar is ook schuldig bevonden aan een mislukte overval én poging tot doodslag op een gevangenisbewaarder.

Het hof vindt ‘een langdurige celstraf de enige manier is om de maatschappij te beschermen tegen deze man’. Daarnaast moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 17.000 euro.

Onrust in Eindhoven en omgeving
De Eindhovenaar werd bekend als de ‘Rasta-overvaller’ omdat hij een pruik droeg met rastahaar. Hij hield Eindhoven in zijn greep met een serie overvallen die maandenlang onopgelost bleef.

Tijdens het hoger beroep is hij van twee van de acht overvallen vrijgesproken. Toch is dat niet genoeg voor een strafverlaging, concludeert het hof.

Tussen december 2018 en maart 2019 heeft de man die zes overvallen gepleegd op verschillende winkels in Eindhoven en een casino in Oss. Hij probeerde ook een man in de garage van diens woning te overvallen. Daar hield het slachtoffer een gebroken oogkas aan over.

Bewusteloos op de grond
De man is ook veroordeeld voor een poging tot doodslag op een gevangenisbewaarder. De gevangenisbewaarder vroeg de man zijn cel in te gaan. Hij weigerde en viel de bewaarder aan. De bewaker viel bewusteloos op de grond, maar de man bleef tegen zijn hoofd schoppen.

Volgens de advocaat van de overvaller betrof het noodweer en voelde de man zich bedreigd. De man verklaarde echter zelf in hoger beroep dat de gevangenisbewaarder ‘gewoon de verkeerde is tegengekomen’.

BRON: OMROEP BRABANT, DOOR RON VORSTERMANS

De verdachte wordt bijgestaan door Aileen van Wijk.