Nieuws

Eis: vier jaar cel zaak-Prime Champ

BRON: DE LIMBURGER, DOOR JOS BOUTEN

Tegen de 59-jarige voormalige champignonteler Geert Verdellen uit Horst is donderdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch vier jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie wil daarnaast een beroepsverbod voor de duur van vijf jaar in een leidinggevende functie in de land- en tuinbouw. Volgens advocaat-generaal Inge Schepers is de Horstenaar als directeur strafrechtelijk verantwoordelijk voor de uitbuiting van Poolse medewerkers, ruim tien jaar geleden bij Prime Champ in Horst, Venlo en Kevelaer. De rechtbank in Roermond veroordeelde de Horstenaar daarvoor in 2016 tot twee jaar gevangenisstraf wegen mensenhandel en valsheid in geschrifte.

De 52-jarige financiële man Ton S. uit Helden krijgt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een taakstraf van 240 uur; de rechtbank veroordeelde hem tot zes maanden cel. Vrijspraken waren er in 2016 voor drie Poolse medewerkers die als ‘soldaten’ van Verdellen handen spandiensten hadden verricht. Tegen hen werd in hoger beroep 25 maanden cel geëist. “Zij hadden voor hun landgenoten moeten opkomen en dat hebben ze niet gedaan”, aldus de advocaat-generaal. Voor de 48-jarige Roy R. uit Horst, die voor een door Prime Champ ingehuurd computerbedrijf de salarissystemen had geïnstalleerd, had de advocaat-generaal een taakstraf van 90 uur in petto. Van die computersystemen werd volgens het OM flink misbruik gemaakt. Voor Poolse medewerkers waarvan er zes- tot achthonderd werkten bij Prime Champ, werd het Polenklokje zeer regelmatig een tandje lager gezet, waardoor ze veel minder betaald kregen dan de Nederlandse collega’s.

Afhankelijke situatie

Volgens advocaat-generaal Schepers bevonden de Polen zich bij Prime Champ, waar zij een boete van 135.000 euro tegen eiste, in een kwetsbare, afhankelijke situatie en konden zij zich daar niet aan onttrekken. Schepers: “Dit is mensonterend, ernstige arbeidsuitbuiting en fraude.” Zij verwees naar de schrijnende verhalen van oud-medewerkers. Eentje vertelde dat hij vijf jaar bij het bedrijf alleen maar had gewerkt en geslapen. Hij had naar eigen zeggen in vier weken tijd 300 uren gewerkt, terwijl op zijn loonstrook 152 uren stonden genoteerd. Poolse vrouwen maakten lange werkdagen, waren doodsbenauwd voor de directeur en repten over seksuele intimidatie, beledigingen en vernederingen. En ze klaagden over de huisvesting: met veel mensen in een huis, weinig douches en een boetesysteem voor het geval huisregels werden overtreden.

Verdellen, die voluit genoemd wil worden, vertelde het gerechtshof eerder dat hij veel lof had gekregen van politici op de wijze waarop Prime Champ opereerde. De advocaat-generaal hierover: “Na tien uur ‘s avonds was er geen warm water, de kachel kon niet hoger dan 18 graden en er vonden controles plaats in de woningen. Ik vraag me af of de Tweede Kamer ook zo enthousiast was geweest als ze dit had geweten.”

Vrijspraak

Advocaat Yannick Quint van een van de Poolse verdachten uit Meterik vroeg vrijspraak omdat zijn cliënt een ondergeschikte rol zou hebben gespeeld. Advocaat Marcel Heuvelmans van de boekhouder wees erop dat zijn cliënt heeft meegewerkt met het onderzoek en bepleitte een lagere straf. De advocaat van Verdellen en de overige verdachten komen 10 mei aan het woord. De uitspraak is 25 mei.